Отменя се официалното честване на националния празник на Шипка

COVID-19 сваля официалния празник

Честит празник! Много сърдити патриоти има днес, но нека се върнем обратно в реалността: водещ фактор в разпространението на вирусни инфекции е струпването на огромен брой хора на малка площ.

По тази причина Националния оперативен щаб за заболяването COVID-19 отмени официалното честване на празника на Шипка. Решението на Щаба е съобразено с консенсусното становище на привлечени към него експерти от областта на епидемиологията, инфекциозните болести, вирусологията и превантивната медицина.

Въпреки че в България няма доказан случай на новия коронавирус, заплахата не е никак за подценяване. Имайте предвид, че има разлика между доказан и наличен. Освен това в последните дни се наблюдава грипна вълна от вирус тип „Б” по цялата страна, заради което предстои обявяване на нова грипна епидемия.

Такива са фактите, които в случая трябва да избутат емоциите и гордостта встрани, ако сме разумни.

Достъпът на граждани, които желаят да идат до паметника, е свободен и хиляди минават оттам, подценявайки риска от зараза и неслушайки експертите.

Номер 1 превенция срещу вирусните инфекции е избягването на контакт със заразоносители. Много често това са хора без симптоматика, изглеждащи напълно здрави. Ще избягате ли днес от тях, или ще се сплотите в името на патриотизма?

Бъдете патриоти, щом искате, но не бъдете тъпи. Посещението на публични места с много хора по време на опасни инфекции е рисково не само за вас, но и за цялото общество.

Фейсбук публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.