Откъде идват суеверията и защо вярваме в тях?

Featured Video Play Icon

Това е тринайсетият пост за тази седмица в Българско рационално общество. Ако вярвате в суеверия, то по-добре затворете този клип – може да ви донесе лош късмет.

Колко от вас са суеверни и вярват в разни митове? Ако ти мине черна котка на пътя, ще имаш лош късмет, не минавай под стълба, чукни на дърво, 13-то число носи лош късмет и така нататък и така нататък.

Има много суеверия, които се разпространяват по целия свят и хората стриктно гледат да ги спазват. Всъщност какво представляват тези суеверия и защо се изпълняват в общество като нашето – с умни и интелигентни хора, осъзнаващи и приемащи толкова много от заобикалящата ги информация и въпреки високия научен и технологичен прогрес?

Суеверията са под всякаква форма – от модерните постове като – ако не споделиш тази картинка няма да имаш късмет, до отбора ми отпадна от световното, защото не носех късметлийските си чорапи по време на мача. И дори да ви звучат абсурдно и смешно, почти всеки човек в даден момент от живота си е изпълнявал някакво вярване.

Тъй като повечето суеверия са свързани с невероятни и магически събития, то е очевидно, че произлизат от различните религии. Например числото 13 е свързано с тайната вечеря, която се състояла преди разпъването на Христос. На тази вечеря присъствали общо 13 човека. На по-късен етап идеята да имаш 13 човека на масата била свързана с лошия късмет и оттам числото 13 става еквивалент на лош късмет.

Поради тази причина в много от сградите по света се пропуска числото 13. Всъщност фобията от числото 13 си има и наименование – трискайдекафобия. Това е пример за известен религиозен факт. Има много събития, които са напълно неизвестни на хората, но все пак вярват в запазилите се суеверия.

Чукането на дърво се смята, че идва от древните индо-европейци, а дори от по-древни нации. Вярвало се, че в дървото се крият духове със свръхсили и когато почукаме на дървото или го погалим ще имаме благословията на тези духове. Тази традиция се пренася и до ден днешен.

Освен религиозен произход различните вярвания и митове имат и друг източник. Някои са породени от случайни събития и асоциации, които помагат на хората да си обяснят много неща в ежедневието. Например много италианци се страхуват от числото XVII изписано с римски цифри, защото при различна подредба на буквите се изписва думата vixi, което означава живях. Тоест, асоциират го със смърт.

Има и трети поверия, които в действителност някога са значели нещо, но извадени от контекст и забравено тяхното първоначално значение, те губят стойността си. Например има вярване, че не трябва да се палят повече от две цигари с една клечка. По времето на Втората световна война това всъщност е било валидно и опасно, защото ако огънят се задържи твърде дълго време, имало вероятност враговете да ги забележат. В днешни дни няма такава опасност, но все пак поверието продължава да се прилага от стотици хора по целия свят.

Това ни довежда и до първата причина, поради която хората вярват в суеверия. Обяснението за нещата е много по-лесно, когато се приеме дадено вярване. Не се затормозяваме с истинската причина, породила събитието.

Често, когато две събития се случат непосредствено едно след друго, сме склонни да ги свържем не с логическа причина и последователност, а с някакво вярване. Например тръгнали сте за работа, но черна котка ви е пресекла пътя. Малко по-късно си разливате кафето върху дрехите. Да, определено котката е виновна за вашата непохватност и това, че сте си излели кафето. Много по-лесно е да обвиняваме черната котка, отколкото да приемем, обикновената, нефантастична реалност, че сме разлели кафе.

Човекът е изключително същество. Любопитството и желанието да знае повече и повече е помогнало за развитието на всяка наука. Все пак има неща, които не можем да си обясним, което пък ни обърква и създава дискомфорт за мнозина. Тогава на помощ идват суеверията.

Дори когато събитията не се случват едно след друго или в близък период, все пак се опитваме да направим връзка между тях.
Да вземем например Мария. Тя е имала ужасен ден в работата и разбира се търси причина за това. След дълго умуване се сеща как преди няколко дни е подминала бездомник, без да му остави и стотинка. Определено това е причината за нещастния ден на Мария. На другата сутрин отивайки за работа, Мария минава през бездомника, оставя му пари и знае, че проклятието е премахнато – денят и ще бъде успешен и ползотворен.

Последната причина, която ни кара да вярваме в суеверия, е желанието за контрол. Когато можем да си обясним нещо, благодарение на поверие, чувстваме, че държим нещата под контрол и можем да променим нещастните събития. Нека се върнем на Мария, която е имала лош ден. Тя е убедена, че ще промени събитията след като даде пари на бездомника. Контролира живота си, което и дава спокойствие и увереност.

Как влияят поверията на човека? Вредят или помагат?

Вредят до толкова, че се вманиачаваме в несъществуващи и измислени неща. Все пак животът би бил много по-интересен, ако има нещо магическо и вълшебно в него, отколкото ако всяко нещо е научно обяснено и доказано.

Проведено е проучване, което доказва и положителния ефект на суеверията. Подобряват уменията и представянето ни. Когато вярваме, че даден предмет например чорапи, шапка, гердан, гривна, каквото и да е ни носи късмет, подобряваме играта си, защото вярваме повече в способностите и сме уверени, че ще спечелим, благодарение на късметлийски артикул, което въобще не е така.

Никой не е роден с мисълта да вярва на поверия. Ако родителите са вярвали в суеверия и са казвали да не правят това и това, то има голяма вероятност децата да продължат да изпълняват дадените неща до края на живота си, дори и като възрастни. Не защото не осъзнават, че това са поверия и те няма да повлияят по никакъв начин, а просто защото са свикнали с тях и нова промяна ще създаде излишен дискомфорт.
Харесайте, ако това видео ви е било полезно. Харесайте Фейсбук страницата ни, абонирайте се за канала ни в Youtube и ни последвайте в Instagram, където ще научавате много нови факти.

Благодаря ви за вниманието. Аз съм Катрин Майсторска, ще се видим в следващия клип!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.