Много хора смятат, че природните продукти са безопасни и полезни, докато произведените в лаборатория може би са „опасна химия, с която ни тровят“.
Позоваването на природата е често срещана логическа грешка, при която човек смята, че природното задължително е по-добро от изкуствено създаденото.
Неразбирането на посочената заблуда може да има фатални последици.
Добре известно е, че различни билкови продукти могат да причинят директно токсично увреждане на черния дроб и бъбреците.
По-малко познат е друг механизъм, свързан най-вече със сок от грейпфрут, който може да промени нивата на различни лекарства в организма.
Нека първо уточня, че редовната консумация на грейпфрут или неговия сок е компонент на шарлатански практики като Герсон терапията, която освен всичко включва и клизми с кафе.
Грейпфрутът съдържа фуранокумарини, които необратимо инхибират ключов ензим в метаболизма на много лекарства. Ензимът е известен като CYP3A4 и принадлежи към групата на цитохромите. Открива се най-вече в тънкото черво и участва в началното преработване на голям брой медикаменти.
Необратимото блокиране на CYPA4 от съставките на грейпфрута води до промени в кръвната концентрация на редица лекарства, както е показано:
Инхибирането на ензима може да продължи до 3 дни след прием на грейпфрут.
Такъв тип взаимодействие може да се случи след консумация дори на 1 грейпфрут или изпиване само на 200 ml сок. Количеството на CYP3A4 в чревната стена варира при различните хора, затова и последиците са разнообразни – от безсимптомно повишение на концентрацията на различни лекарства в кръвта до животозастрашаващи странични реакции.
Повишеното количество лекарство, на което организмът е изложен, води до характерните за медикамента странични реакции, например:
- рабдомиолиза (разрушаване на мускулни клетки) при прием на аторвастатин
- животозастрашаваща аритмия (torsades des pointes) при прием на амиодарон
За кои лекарства важи този механизъм?
Списъкът е дълъг, както се вижда от тази таблица на английски език, а най-често използваните лекарства са нифедипин, аторвастатин, симвастатин, амиодарон, будезонид, циклоспорин и др.
Фуранокумарини се съдържат и в други плодове – напр. помело, танджело и севилски портокал. Тяхната консумация може да доведе до подобни ефекти.
Запомнете
- „Натурални продукти“ могат да бъдат опасни, не само с директна токсичност, но и при взаимодействие с лекарства.
- Сокът от грейпфрут може да повлияе на метаболизма на повече от 85 лекарства.
- Описаното взаимодействие повишава риска от характерните странични ефекти на приеманото лекарство.
Как да се предпазим?
Ето универсален съвет, който е лесен за разбиране, но труден за изпълнение.
Трябва да намерите теоретично подготвен лекар, който практикува медицина, базирана на научни доказателства и отделя достатъчно време за прегледа на пациента.
И също така не се доверявайте на шарлатани, които не знаят какво говорят.