Неподозирана опасност от „натуралните продукти“ – сок от грейпфрут

опасно взаимодействие на грейпфрут и лекарства

Много хора смятат, че природните продукти са безопасни и полезни, докато произведените в лаборатория може би са „опасна химия, с която ни тровят“.

Позоваването на природата е често срещана логическа грешка, при която човек смята, че природното задължително е по-добро от изкуствено създаденото.

Неразбирането на посочената заблуда може да има фатални последици.

Добре известно е, че различни билкови продукти могат да причинят директно токсично увреждане на черния дроб и бъбреците.

По-малко познат е друг механизъм, свързан най-вече със сок от грейпфрут, който може да промени нивата на различни лекарства в организма.

Нека първо уточня, че редовната консумация на грейпфрут или неговия сок е компонент на шарлатански практики като Герсон терапията, която освен всичко включва и клизми с кафе.

Грейпфрутът съдържа фуранокумарини, които необратимо инхибират ключов ензим в метаболизма на много лекарства. Ензимът е известен като CYP3A4 и принадлежи към групата на цитохромите. Открива се най-вече в тънкото черво и участва в началното преработване на голям брой медикаменти.

Необратимото блокиране на CYPA4 от съставките на грейпфрута води до промени в кръвната концентрация на редица лекарства, както е показано:

Грейпфрут и лекарства, метаболизирани от CYP3A4

Инхибирането на ензима може да продължи до 3 дни след прием на грейпфрут.

Такъв тип взаимодействие може да се случи след консумация дори на 1 грейпфрут или изпиване само на 200 ml сок. Количеството на CYP3A4 в чревната стена варира при различните хора, затова и последиците са разнообразни – от безсимптомно повишение на концентрацията на различни лекарства в кръвта до животозастрашаващи странични реакции.

Повишеното количество лекарство, на което организмът е изложен, води до характерните за медикамента странични реакции, например:

За кои лекарства важи този механизъм?

Списъкът е дълъг, както се вижда от тази таблица на английски език, а най-често използваните лекарства са нифедипин, аторвастатин, симвастатин, амиодарон, будезонид, циклоспорин и др.

Фуранокумарини се съдържат и в други плодове – напр. помело, танджело и севилски портокал. Тяхната консумация може да доведе до подобни ефекти.

Запомнете

  • „Натурални продукти“ могат да бъдат опасни, не само с директна токсичност, но и при взаимодействие с лекарства.
  • Сокът от грейпфрут може да повлияе на метаболизма на повече от 85 лекарства.
  • Описаното взаимодействие повишава риска от характерните странични ефекти на приеманото лекарство.

Как да се предпазим?

Ето универсален съвет, който е лесен за разбиране, но труден за изпълнение.

Трябва да намерите теоретично подготвен лекар, който практикува медицина, базирана на научни доказателства и отделя достатъчно време за прегледа на пациента.

И също така не се доверявайте на шарлатани, които не знаят какво говорят.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.