Това ли е най-големият провал на военна Австралия?

Великата ему война

Чували ли сте за „Великата ему война“?

През 1932г. в Западна Австралия се случва един от най-странните военни провали на света, след като емутата създават хаос за фермерите в окръгa Кампион.

Емутата са големи нелетящи птици, типични за континента. Те мигрират всяка година в периода на размножаване от крайбрежните региони към по-вътрешните части на Австралия.

Около 20 000 емута разбират, че култивираната земя в окръга Кампион е перфектното място за размножаване и намиране на храна.

Естествено, земеделците не са доволни от факта, че пшеницата им бива изяждана. Емутата също разбивали оградите и по този начин позволявали на други животни да се нанесат, които също унищожават културата, например зайците.

И така, на 2 ноември 1932г. пристига тежката артирелия, изпратена от Министерството на отбраната.

Но потресаващото от този 6-дневен конфликт е, че всъщност Австралия губи „войната“. Опитите да съберат емутата в един капан и да ги разстрелят с безразборна стрелба се оказва крайно неуспешен. Емутата са твърде разпръснати.

С първата серия от изстрели не улучват нито едно животно, тъй като емутата се оказват твърде далеч от оръжията. С втората серия от изстрели жертвите се броят на пръстите на едната ръка. А в последната серия, австралийците забелязват групирано стадо от 1000 птици. Перфектният момент… Да убият едва 12 от тях.

За общия резултат от действията през тези дни има различни данни. Броят на убити птици варира от 50 до 250.

При всички случаи това е тотален провал на кралската артирелия да се справи с предизвикания проблем. Nice try, Australia.

Фейсбук публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.