Над половината от съдържанието против ваксините във Facebook се движи от едва 100 акаунта

Вътрешно проучване на социалната мрежа установи, че само 10 от 638 популационни сегмента разпространяват 50% от лъжите за ваксините и 111 профила са отговорни за над половината антиваксърско съдържание в 1 от тях – този с най-много хора с убеждения против ваксините.

Фейсбук и останалите социални мрежи бяха притиснати от ситуацията да засилят борбата с дезинформация по време на пандемия и предприеха строги мерки за ограничаване на лъжите. Въпреки това все още съществува голяма „сива зона“, в която потребителите са се научили да заобикалят алгоритмите на социалната мрежа и да разпространяват лъжи. В последен доклад на Avaaz се твърди, че невярната информация във фейсбук е видяна над 3.8 млрд. пъти през изминалата година.

Проучване на „Тренд“ от февруари установи, че 43% от българите не желаят да се ваксинират срещу COVID-19, а още 29% не са решили. Най-голямата причина за това е, че смятат, че ваксините не са безопасни.

Въпреки проведените в златен стандарт на медицината огромни контролирани проучвания, доказващи абсолютна безопасност и ефикасност, в България хората продължават да имат „собствено“ мнение за ваксинацията. „Собствено“ в кавички, защото то всъщност е повторение на антиваксърски опорки, чути в национални медии и видяни в социалните мрежи.

Две са главните обстоятелства за тази ситуация: медийна неграмотност и дигитална неграмотност. България заема първите места по тези показатели в Европейския съюз, сочат статистиките на Евростат. Статистиките показват също, че най-напредналите страни имат най-голямо доверие в науката и фактите относно ваксинацията.

Такава е реалността в България и по света. Влезте В реалността, преди да се изненадате.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.