Кръв назаем – размисли за доброволното кръводаряване

Кръводарявайте на свобода

Добре известен факт е, че всяка инициатива, която е добила широко благоприятно публично отразяване, има доста по-добри шансове да постигне високи резултати с оглед поставената цел.

Една кампания, за която повечето хора ще се съгласят, че е не само обществено полезна, но и в определен момент може да има пряко значение в личния живот, е кампанията за безвъзмездно кръводаряване.

Прекрасна новина е, че в случай на спешна неотложна нужда някой се е погрижил да ни осигури достъп до необходимите и незаменими кръвни продукти. Кръв е невъзможно да бъде произведена по изкуствен начин, нито може да бъде заменена медикаментозно. Единственият установен начин да се помогне на пациент в определени ситуации, е кръвопреливане от човешки донор. Много от медицинските дейности не могат да се извършат, ако не са осигурени необходимите количества безопасни и ефективни кръвни продукти.

От друга страна, до всяко обществено благо стои по едно задължение за отделния човек.

Тук не е така. Тук ще помогнем, ако можем. И ако искаме.

Да благодарим на всички работещи в Националния център по трансфузионна хематология! Те са хората, които ще дойдат на място, ако организирате достатъчен брой желаещи да дарят кръв. Те, подкрепени често от Българския червен кръст, регионални центрове по трансфузионна хематология в различни градове, Българската организация на кръводарителите и други, се грижат за организацията и провеждането на национални кръводарителски кампании; за кампании във фирми, предприятия, учебни заведения и т.н. Същите обаче са изнесли данни на своя сайт, че за 2017 година кръводарители са станали малко над 160 хиляди души, което е с близо 2000 по-малко от 2016 г.

През 2018 година на Световния ден на кръводарителя 14 юни от националните медии беше отразен фактът, че България е на едно от последните места по брой доброволци в Европа. Само 23 % от кръвта в болниците е от безвъзмездни дарители. Това, без съмнение, подхранва търговията с кръв, което е още един проблем в допълнение. В същото време нуждата от използването на кръвни продукти нараства според медиците. Именно затова популяризирането на безвъзмездното кръводаряване е от много голямо значение.

Ето, ще кажа клишето, няма да ви карам да чакате още: кръводарението СПАСЯВА ЖИВОТ.

В България има Закон за кръвта, кръводаряването и кръвопреливането. Той урежда обществените отношения по въпросите, свързани с тези дейности. С него може да се запознаете тук.

Има правила и те се спазват. Нормално е да се запитаме: в такъв случай защо броят на кръводарителите не впечатлява? Дали подходящите хора са малко, дали имат някакви страхове, дали времето или местата, определени за извършване на процедурата, са неудобни? Преди известно време не бих задала следващия въпрос, но сега след истериите по ваксините се чудя: може би са възродени или са възникнали нови страхове от манипулацията, макар че има достатъчно сведения за нейната безопасност?

Изискванията към всеки желаещ да се раздели с до 450 мл кръв са следните: да сте здрав човек от 18- до 65-годишна възраст, чиято кръв не застрашава здравето на болните, нуждаещи се от нея. Трябва да сте над 50 кг. Ако сте жена, не трябва да сте в цикъл. Не трябва да приемате никакви медикаменти, включително и противозачатъчни. Намясто ще ви измерят кръвно налягане и хемоглобин.

Общо взето един доста широк диапазон от потенциални дарители.

Чувала съм следния мит за кръводаряването – започнеш ли веднъж, не можеш да се откажеш, защото това би било вредно за теб. Явно става въпрос за настъпване на някаква промяна в работата на организма, драстична и необратима. Разбира се, няма проучвания, които да са регистрирали подобен страничен ефект. Това е доказано безопасна процедура.

Ако направите една бърза проверка в интернет, ще излязат много интервюта със специалисти, отговарящи на този въпрос. Запитван за възможно негативно въздействие над организма, доцент Андрей Андреев например, бивш директор на Националния център по трансфузионна хематология, многократно отговаря, че е възможно да има „нежелателна реакция“ преди или след манипулацията, която се изразява в лек колапс, който не може да се нарече усложнение.

Това е. Количествено кръвта се възстановява за денонощие, а качествено за 3–4 седмици. Всички използвани консумативи са стерилни и за еднократна употреба.

Към по-взискателните от вас, за които авторитетът не е достатъчен, ето едно интересно проучване.

Дори крачка по-напред е добра идея – безопасно ли е кръводаряването през още по-кратък период между две процедури? Оказва се, че да.

Е, нямаме снимка от някой таблоид на закъсал кръводарител, чакащ от ранна сутрин да го допуснат в отделението да дари кръв, защото вече е зависим от това периодично източване, така че всичко е наред. Оказва се дори, че е полезно, защото стимулира процеса на обновяване на кръвните клетки и увеличава защитните сили на организма.

Как да повишим мотивацията на потенциалните доброволци?

В интернет съществува платформата Кръводарител.com. Тя застава против търговията на кръв и се опитва да създаде мотивация чрез система, в която, ако дарите, ще бъде дарено на вас или ваш близък. Подобни стимули и регулации не се предлагат от държавата.

Реална причина за малкия брой дарители аз намирам и в скромното медийно внимание по въпроса. Нормално е, не можем да мислим за всичко, но е добре някой да ни напомня важните неща, доста от които не изискват много, а се отплащат добре. Ако говорим по темата, споделяме с околните, когато самите ние имаме честта да сме кръводарители, когато застанем срещу митовете с фактите под ръка, статистиката ще се подобри.

Защо казвам чест?

Защото кръводаряването е акт на висша социална интелигентност, акт на разумен човек в добро физическо и психическо здраве, отправен не просто към един непознат в нужда, а към смисъла на цялото общество и цивилизация, за построяването на които са ни били нужни много, много години.

Автор: Весела Енчева

Влезте Обратно в реалността, за да пишете Ваши материали и те да достигат до хиляди.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.