Какво представляват конспиративните теории и защо вярваме в тях?

Featured Video Play Icon

Конспиративните теории са толкова разпространени в днешно време, че според стотици проведени анкети и проучвания половината от населението вярва в поне една конспиративна теория. Дали Земята е плоска и дали някога сме стъпвали на луната? Кой знае, може би всичко е една голяма конспирация, създадена от правителството с цел да заблуди обществото.

Ще се изненадате колко много хора вярват в конспиративните теории и то до такава степен, че се  вманиачават в тях и започват да виждат конспирации във всяко нещо.

Какво всъщност са конспиративните теории?

Това е твърдение, че група от хора(най-често влиятелни личности като правителствени лица) “заговорничат” и заблуждават обществото с цел да постигнат злите си замисли. Повечето от конспиративните теории си остават просто теории, в които хората вярват и пораждат стотици спорове помежду им. Но други се оказват истина, което поражда още повече съмнение и недоверие.

Пример за това е теорията за Watergate, която в действителност се оказала истина. Докато други като убийството на Джон Кенеди, стъпването на американците на Луната, твърдението, че Земята е плоска, убийството на принцеса Даяна и още много други, остават необосновани.

Въпреки това стотици са тези, които продължават категорично да твърдят, че дадена конспиративна теория е истината, замаскирана от правителството. Снимката с флага на САЩ, който се развява на Луната, е една от основните причини за пораждането на теорията, че никога не сме стъпвали на Луната.

Има доказателства, които потвърждават истината многократно. Без значение какво твърдим и казваме, хората, които сляпо вярват в конспиративните теории, ще продължават да вярват и да изтъкват нови, недостоверни доказателства, с които да затвърдят, че конспирацията е истината.

Защо мнозинството вярва толкова непреклонно в конспиративните теории и въпреки доказателствата не се отказва от тях?

Първата причина, поради която толкова много хора вярват в конспиративни теории, е интернет. Нещата в пространството се разпространяват толкова бързо, че за броени секунди една новина може да обиколи целия свят. Конспиративните теории винаги са събуждали интереса на хората. Мистерията и невероятните твърдения около тях ги правят толкова успешни за разпространяването им в интернет.

Достигайки до милиони, конспиративните теории влияят до голяма степен и на нашето мислене. Според едно от проведените изследвания по въпроса, конспиративните теории влияят на хората в негативна степен, като ги карат да се съмняват в повече неща и да отричат истини. Пример за негативното влияние на конспиративните теории е вярването, че ваксините водят до спектър от аутистични разстройства, за което имаме отделен клип. С убеждението, че могат да навредят на децата си като ги ваксинират, много родители всъщност им вредят, като не ги ваксинират навреме само защото вярват в измислени конспиративни теории за вредното влияние на ваксините.

С цел да разберат нелогичното поведение на мнозинството, учени направили изследвания, с които да си обяснят наивното вярване в конспиративните теории. Всички те се свеждат до едно състояние наречено illusory pattern perception. Това е способността на мозъка да вижда модели и схеми там където не съществуват. Когато сме изправени пред ситуация, която не е под наш контрол като убийства и терористични атаки, се задейства амигдалата – част от мозъка отговаряща за емоциите, която пък активира други части, които преработват информация. Така се създават моделите и теориите, чрез които можем да планираме следващата стъпка, да бъдем подготвени и страхът да изчезне.

Освен негативно влияние, конспиративните теории могат да имат и положително влияние върху нашето поведение. Това се изразява в изостряне на сетивата ни и склонността да подлагаме под съмнение заобикалящата ни среда, като по този начин можем да избегнем опасност.

Това от друга страна води до вманиачаващото следване на тези чувства и свърхпредпазливостта, изразена във виждането на предполагаеми схеми навсякъде около нас. Според друго проучване хазартните личности са по-склонни да виждат такива модели в различни ситуации и комбинации. Отчасти можем да обясним това явление с теорията на известния математик – Франк Рамзи, която най-просто обяснено означава, че при достатъчно голяма база от данни, може да се построят най-различни модели и комбинации.

Това е доказано с няколко експеримента от 2017 година, проведени с 400 участници. Участниците били помолени да определят две картини на модерното изкуство. Едната била означена като „структурирана“, а другата като „хаотична“. Участниците, които виждали модели в структурираните картини, в които всъщност имало определени композиции, са по-малко склонни към вярването в конспиративните теории. Докато тези, които виждали модели в хаотичната картина, в която всъщност нямало такива, е по-вероятно да вярват на конспиративни теории.

Друга причина, която ни кара да вярваме в конспиративните теории е така нареченият conformation bias или отклонение от потвърждението. С други думи вярваме избирателно на получените данни и се съгласяваме само с тези, които отговарят на нашите вярвания и мисли.

Подобен принцип, който трябва да споменем, е proportionality bias. При него сме склонни да вярваме, че големите събития имат голям ефект.

От всичко, което изброих до този момент, представете си колко объркан е мозъкът и колко много предпоставки има за вярването в конспиративните теории.

Но това не е краят.

Често, когато няколко събития се случат последователно, хората са склонни да създават теории, с които ще обяснят тези събития и няма да се объркват. Търсят едно логично обяснение, което да ги обедини и да вкара ред и последователност. Както разбрахме, мозъкът не търпи неведение и за всяко нещо, което изглежда малко по-сложно и трудно за разбиране, той си търси пряк път като създава свои логики.

Това са причините, които ни карат да вярваме в конспиративните теории, но защо го правим и след като получим обяснения за ситуацията?

Може би отговорът отново се свежда до мозъка и това, че не обича несигурността и неподредеността. Многобройни проучвания показват, че хората се чувстват по-добре и по-спокойни, когато събитията в живота им са предвидими и контролируеми.

Затова учените смятат, че хората използват конспиративните теории, за да въведат ред и подреденост в разбъркания и механичен свят, в който живеем. Това е валидно и за събития, чиито обяснения ни се струват твърде сложни или недостатъчно достоверни. Точно затова, когато мозъкът попадне на сложна за разгадаване ситуация, търси по-просто и лесно обяснение, с което да се задоволи.

Друг фактор, който влияе е и образованието. Хората с по-ниско ниво на образование са също по-склонни да вярват в конспиративни теории. Не е защото са по-глупави от останалите и по-лесно се подвеждат от заинтригуващи теории. Чисто и просто, това е породено единствено защото те чувстват, че имат по-малък контрол на своя живот, което пък от своя страна повишава несигурността, която ни води до конспиративните теории. Следователно, ще търсят конспиративни теории, с които да си обясняват нелогичните събития и да си осигурят спокойствие.

Това може би е и решение, чрез което да разрешим проблема с конспиративните теории.

Когато внесем сигурност, породена от логични и доказани обяснения, хората ще бъдат по-малко склонни да вярват в конспиративните теории и в тяхната достоверност.

Да, това ще бъде труден процес, защото е заложено в природата на човека да изпитва дискомфорт от промените. Но намаляването на страха и несигурността, логичното и подробно обяснение, подкрепено с неопровергаеми факти, ще доведе до по-голяма яснота, а това от своя страна ще ни раздели веднъж завинаги с конспиративните теории.

Още ли смятате, че светът е място изпълнено с конспиративни теории на всеки ъгъл, целящи да ви заблудят и объркат? Доверявайте се на научни факти, а не на емоции и впечатляващи теории.

Подкрепете ни като харесате страницата ни във фейсбук, абонирайте се за канала ни в youtube, последвайте ни в Инстаграм. Благодарим ви за подкрепата.

Аз съм Катрин Майсторска, ще се видим в следващото видео!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.