Гадателката Бими е Фейсбук бот

Гадателката Бими е Фейсбук феномен
За съжаление хората лесно вярват на гадатели.

През последните месеци направихме интересен експеримент – създадохме нова Фейсбук страница – Гадателката Бими.

Използвахме произволни изображения от интернет и попълнихме абсурдна информация, напр. Бими е учен и е най-добрата гадателка в България.

След това създадохме публикации тип Напиши „грешка“ и ще разбереш коя е най-голямата ти грешка в живота досега. Измислихме 20 отговора, които могат да важат за всеки човек, а Фейсбук бот връща произволно избран отговор.

Първоначално си мислехме, че няма да можем да заблудим никого. Дори не си направихме усилие да изглежда реално. Самата страница е абсурдна, а твърденията – бомбастични и неподплатени с доказателства.

Оказа се, че грешим.

Хората са много по-наивни, отколкото си мислехме.

Произволно генерираните и изпратени отговори убедиха ужасно много хора, че Бими е истински феномен! Заваляха предложения за платени частни консултации. Питаха ни къде работим да дойдат лично да им „гледаме“. Искаха да им помогнем да си решат личните проблеми.

На много хора разкрихме, че Бими е лъжа и сами трябва да си решат проблемите, а не да разчитат на шарлатани.

Гадателите използват добре познати техники като „cold reading“, за да излъжат жертвите си, че имат паранормални способности. А ние дори не прилагахме тези техники, въпреки че можехме.

Ще продължим да използваме страницата Гадателката Бими, но вече с обучителна цел. Ще разкрием как лесно могат да попаднат в капана на шарлатаните, как да мислят рационално и да не се поддават на заблуди.

Не вярвайте в гадатели, особено в Гадателката Бими.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.