€50 000, ако докажеш, че хомеопатията работи

50 000 евро, ако докажеш, че хомеопатията работи

Както повечето учени знаят, хомеопатията не работи.

Хомеопатията обаче продължава да е популярна в Европа и България. Хомеопатичните „лекари“ са повече, отколкото си представяме – от една страна благодарение на лошата система на здравеопазване и лекарските грешки. От друга – заради странни индивидуални особености у хората.

Учени-скептици от Германия(GWUP) са разбрали, че натякването на фактите просто не е достатъчно.

Затова вместо да повтарят научната истина и да са „кон с капаци“(както биха ги нарекли хомеопатите), решават да предприемат по-широкоскроен подход.

Учените ще платят 50 000 евро на първия човек(или група от хора), който успее да разграничи различните хомеопатични препарати по действие и да опише как го постига.

Участниците ще могат да използват абсолютно всякакви методи без ограничение, стига да докажат, че високоразредените хомеопатични препарати не са еднакви и съответно еднакво неефективни.

Дизайнът на конкурса е следният:

  1. Участникът си избира 3 различни хомеопатични средства, които смята, че може да различи най-добре.
  2. Независим нотариус ще приготви 12 кодирани шишенца, всяко от което ще съдържа по едно от тези 3 хомеопатични средства.
  3. Независим търговец ще осигури хомеопатията директно на нотариуса.
  4. От GWUP ще осигурят крайния лист, с който на принципа на случайността(рандомизация) ще се реши разпределението в шишенцата на трите хомеопатични средства.

Времето за справяне със задачата се решава от участниците, като максимумът е 6 месеца след като са получили шишенцата.

Конкурсът протича в два рунда:

  1. GWUP предоставят приготвените 12 кодирани шишенца на участника, всяко от което съдържа едно от трите средства.
    Ако участникът разпознае поне 11 от 12-те и опише как го е постигнал, първият рунд е успешен и минава към втори:
  2. Това е последната част. Нотариусът осигурява други 12 шишенца със същите хомеопатични средства, но от различен търговец(или други хомеопатични средства от същия търговец).
    Ако отново участникът познае 11/12 пъти избраните от него средства и докаже, че е използвал описаният от него метод, печели наградата.

Успех! Оттук нататък, който твърди, че се е излекувал с хомеопатия, ще го насочваме към тази публикация. Споделете на приятели, които са се излекували с хомеопатия, за да спечелят 50 000 евро.

Кой иска такъв конкурс в България?

Подробна информация за конкурса от GWUP

Фейсбук публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.