Кето диетите /високо мазнинни ниско въглехидратни – ВМ-НВД/ са все още много шик през 21 век, а покрай тях се навъдиха редица самозвани гурута. Но заслужава ли си хайпът?
Започваме с факта, че ентусиазмът на почитащите ги меко казано превишава наличните доказателства.
Всеки хранителен режим, който води до загуба на тегло, го прави не заради друго, а заради приема на по-малко калории. Калорията е калория и досега никой не е успял да победи законите на термодинамиката.
Вълненията за ВМ-НВД идват покрай провала на високо въглехидратните ниско мазнинни режими (ВВД) да овладеят епидемията с наднорменото тегло и често съпътстващата го инсулинова резистентност.
Нова научна статия в престижния JAMA Internal Medicine (IF: 20.768) обсъжда „ползите“ на кето диетата относно затлъстяването и диабет тип 2.
Резултатите за затлъстяването са смесени, което показва липсата на превъзходство на единия тип режими над другия. В мета-анализ от 13 проучвания, продължаващи по-дълго от година, изследователите откриват, че кето диетите са свързани със съвсем малко повече редукция на теглото спрямо ВВД – под 1 кг. разлика в полза на ВМ-НВД. Въпреки че разликата е статистически значима, според статията може би това няма клинична значимост. Още повече, че друг мета-анализ с 32 контролирани проучвания заключава, че енергоразхода и загубата на мазнини са по-големи при ВВД в сравнение с кето диети.
Толкова за борбата със затлъстяването чрез ВМ-НВД. А сега за здравните „ползи“:
– Наблюдателни проучвания показват, че кето диетите загатват за повишена смърност от всички причини.
– Дългогодишни рандомизирани изследвания (> 1 г.) сравняват ВМ-НВД с ВВД и стигат до извода, че няма разлика в гликемичния контрол при пациенти с диабет тип 2, въпреки огромните вълнения покрай тази „полза“.
– Доказателствата предполагат провал относно редукцията на холестерола или дори значимо увеличение на „лошия“ (LDL) холестерол, т.е. провал на още една изтъквана „полза“ от любителите на ВМ-НВД.
И не спираме само дотук, защото иначе ще пропуснем страничните ефекти:
– Т.нар. „keto flu“ е състояние, което се появява в началото на ВМ-НВД, свързано с бърза умора, слабост и смущения на храносмилателната система, а понякога и опасни аритмии.
– Други докладвани странични ефекти включват нефролитиаза (камъни в бъбреците), запек, халитоза (лош дъх), мускулни крампи (схващания), главоболие, диария, витаминни и минерални дефицити, както и дори панкреатит.
Най-големият риск според новата статия в JAMA Intern. Med. обаче идва от липсата на фибри и необработени въглехидрати в диетата. Избягването на всякакви въглехидрати води и до избягването на пълнозърнести храни, плодове и бобови растения – които са с редица известни ползи за здравето. В систематичен преглед и мета-анализ от 45 проспективни проучвания изследователите намират, че пълнозърнестите храни са свързани с редукция на риска от сърдечносъдови заболявания и развитие на злокачествени тумори. Освен това се наблюдава и намалена смъртност от всички причини.
Почти всички експерти са съгласни, че рафинираните въглехидратни храни с високо количество захари трябва да се избягват. Но размиването на разликата между тези и обсъдените по-горе е опасно за здравето.
Дори има популярна заблуда, че ескимосите, понеже консумират минимално количество въглехидрати, са по-здрави. Но истината е, че при тях преобладава широко разпространена генетична мутация, с която заобикалят производството на кетони.
Още ли смятате, че калорията НЕ е калория?
Източници:
1. Joshi S, Ostfeld RJ, McMacken M. The Ketogenic Diet for Obesity and Diabetes—Enthusiasm Outpaces Evidence. JAMA Intern Med. Published online July 15, 2019. doi:10.1001/jamainternmed.2019.2633
2. Bueno NB, de Melo IS, de Oliveira SL, da Rocha Ataide T. Very-low-carbohydrate ketogenic diet v. low-fat diet for long-term weight loss: a meta-analysis of randomised controlled trials. Br J Nutr. 2013;110(7):1178-1187. doi:10.1017/S0007114513000548
3. Hall, Kevin & Guo, Juen. (2017). Obesity Energetics: Body Weight Regulation and the Effects of Diet Composition. Gastroenterology. 152. 10.1053/j.gastro.2017.01.052.
4. Noto H, Goto A, Tsujimoto T, Noda M. Low-carbohydrate diets and all-cause mortality: a systematic review and meta-analysis of observational studies. PLoS One. 2013;8(1):e55030. doi:10.1371/journal.pone.0055030
5. Retterstøl K, Svendsen M, Narverud I, Holven KB. Effect of low carbohydrate high fat diet on LDL cholesterol and gene expression in normal-weight, young adults: a randomized controlled study. Atherosclerosis. 2018;279:52-61. doi:10.1016/j.atherosclerosis.2018.10.013
6. Kang HC, Chung DE, Kim DW, Kim HD. Early- and late-onset complications of the ketogenic diet for intractable epilepsy. Epilepsia. 2004;45(9):1116-1123. doi:10.1111/j.0013-9580.2004.10004.x
7. Kwiterovich PO Jr, Vining EP, Pyzik P, Skolasky R Jr, Freeman JM. Effect of a high-fat ketogenic diet on plasma levels of lipids, lipoproteins, and apolipoproteins in children. JAMA. 2003;290(7):912-920. doi:10.1001/jama.290.7.912
8. Aune D, Keum N, Giovannucci E, et al. Whole grain consumption and risk of cardiovascular disease, cancer, and all cause and cause specific mortality: systematic review and dose-response meta-analysis of prospective studies. BMJ. 2016;353:i2716. doi:10.1136/bmj.i2716
9. Clemente FJ, Cardona A, Inchley CE, et al. A selective sweep on a deleterious mutation in CPT1A in Arctic populations. Am J Hum Genet. 2014;95(5):584-589. doi:10.1016/j.ajhg.2014.09.016