Урок по дългосрочна връзка от възможно най-неподходящия човек

Днес реших да съм Габриел Кобилкин. Защо не? В интернет може да намерите стотици хиляди материали и още толкова по списания, вестници и всякакви медии. Гурутата за отношенията между мъжа и жената са на всеки ъгъл.

Но ще отгатнете ли колко от тях се обръщат към настоящата наука за обяснение, вместо да използват/продават личната си интерпретация? Има и още един проблем – дори и критиците на тези инфлуенсъри най-често стигат до подигравка и нищо повече.

Тази статия е не само мотивирана от пресен и болезнен личен опит. Но и от прочитането на учебници по еволюционна психология – един от тях беше избран за Книга на месеца в нашата група Обратно в реалността.

Без да бавя повече, нека отбележа, че тук ще анализираме един личен пример, но изцяло с помощта на науката. Освен това, в статията ще добиете представа за много рядък емпирично доказан подход върху сексуалното поведение и любовта.

Личната история

Представете си да сте почти завършил лекар. Да произлизате от сравнително заможно семейство. Да четете по 5 книги на месец. Да постигате почти всички поставени цели. Например… да имате над 40 000 фенове за вашата кауза, да сте сред хората с най-бързо растящ социален капитал в българските мрежи, мнението ви понякога да се вижда и слуша от стотици хиляди. Тъкмо излизате от първия по вида си цивилизован дебат в България за важен проблем – легализацията на марихуаната, видян от над 4000 зрители на живо. И в този момент вашата дългогодишна любима ви пише:

„Трябва да поговорим.“

За какво ли ще стане дума?

Човек винаги си мисли най-лошото и това е еволюционно заложен механизъм. Човешкото поведение е изградено на принципа на фалшиво позитивните резултати. Какво значи това?

Зад най-обикновен храст във ветровито време може да ни се привиди поглед на мечка и да ускорим пулса мигновено, а защо не и да се затичаме. Ако храстът е на пъпа на голям град, вероятността да има мечка е твърде малка. Но ние все пак сме се уплашили – това се нарича фалшиво позитивен резултат. По-добре за оцеляването ни е да няма мечка и да сме нащрек, отколкото да има и да не сме (фалшиво негативен).

Естествено, най-лошото за една двойка е раздялата под всякаква форма. Моментът „трябва да поговорим“ ме изплаши сериозно. Но за жалост, не беше фалшив, а истински резултат.

Всички спомени минаха през главата ми. Сринах се психически и започнах да плача – нещо, което прави ситуацията наистина един път. Къде сбърках? Какво значение имат моите високопарни амбиции? Изобщо, в мен ли е вината? И да, и не.

Изведнъж си наумих, че анализирането на научни данни и писането на статии е най-доброто, което мога да правя. Съответно, това е най-добрият начин да открия грешките си и да пожелая всичко най-добро на моята любима.

Сега, ако тя чете този текст, вероятно ще ме помисли за побъркан. Обаче аз не го отричам – луд съм на тема наука и се опитвам да си обясня всичко с нея.

Емоциите настрана, време е за критичен анализ върху поведението и факторите, които играят най-голяма роля в любовта според еволюцията.

Брачен пазар при хора

Първо и много важно нещо за всякакви взаимоотношения между двата пола е, че жената контролира т.нар. „брачен пазар“ (от англ. mating market). Може да ви звучи като икономика и сега ще разберете, че не е случайно.

Това означава, че женският пол дискриминира по много повече критерии мъжкия при избора на партньор.

Женските предпочитания са усложнени и усъвършенствани, защото е трябвало да решават редица адаптивни проблеми в еволюционната история. Жените определят почти всичко на този пазар.

Тоест, може да няма никакво значение какви амбиции и постижения имате, ако те нямат стойност за вашата партньорка или се обезценят по други причини.

Впечатляващо е, че разликата в поведението на двата пола започва още от размера на техните полови клетки. Узрелите такива се наричат гамети. Всяка гамета има възможността да се слее с гаметата на срещуположния пол, за да формира зигота.

Мъжките индивиди са тези с малки гамети, а женските – с големи. Съответно, женската клетка има повече място за хранителни вещества, но е по-статична, докато мъжката – по-мобилна. Заедно с тази разлика, идва и другата – в количеството.

Мъжкият пол продуцира милиони сперматозоиди дори в рамките на час – позволява го факта, че са по-малки и мобилни клетки. Женският пол, от друга страна, произвежда почти невъзобновим брой яйцеклетки и едва 400 от тях ще овулират през целия живот. Мъжете предлагат милиони узрели гамети за час, а жените – 400 за цял живот, как ви звучи?

Инвестицията на женските индивиди не свършва дотук: оплождането и бременността са ключови родителски инвестиции, които се случват само при жените.

Следователно, един сексуален акт изисква минимална мъжка инвестиция, но тя би могла да доведе до задължителен разход и инвестиция на жена в рамките на най-малко 9 месеца, колкото тече бременността. Да не говорим, че жените продължават с кърмене на новороденото, което в някои общества продължава с години.

Някой тук ще се намеси и ще каже, че вече има презервативи. Но те се използват от не повече от 5 века, докато еволюционните процеси, които изграждат поведението ни, са на милиони години.

Вече имаме и модерни методи за аборт. Но каквото и да правим, инвестицията на мъжете в репродукцията никога няма да бъде по-голяма от тази на жените.

Бременността, износването, кърменето и отглеждането са изключително ценни ресурси в това отношение. Тези, които ги притежават, няма как да ги предлагат лесно.

Надявам се вече разбирате защо жените са по-избирателни, взискателни и предпазливи спрямо сексуални партньори. Разбира се, в природата има изключения и невинаги женският пол е по-инвестиращият, съответно и по-дискриминативният, но при хората фактите са такива.

Дългосрочна връзка

Ето и още един от проблемите, с които жените се срещат в еволюционната история: избирането на мъж, който да е отдаден на дългосрочна връзка.

Жена от еволюционното ни минало, която е избирала за партньор неуравновесен мъж, импулсивен, флиртуващ или просто правещ невъзможна връзката, е имала голям риск да отгледа децата си сама. Това означава, че ползите от ресурсите, помощта и защитата на потенциален по-сигурен партньор биха липсвали.

Жена, която е предпочела по-благонадежден мъж, имащ желанието да ѝ се отдаде, ще има деца, които ще оцелеят, просперират и размножат. Така, в продължение на хиляди поколения, предпочитането на такива мъже за дългосрочна връзка се е внедрило в поведението на жените.

Пример за еволюционен механизъм

Представете си жена прародителка, която трябва да реши между двама мъже – единия щедър, другия не. Разбира се, че ще избере щедрия, защото той предлага по-голяма стойност, ако всичко друго е равно. Но проблемът е, че никога не е.

„Щедър“ може да се отнася до много и най-различни характеристики. Някой може да връчи повече месо на същата жена, друг – да ѝ връчи повече емоции и споделено време. А теглилката между тях е изцяло в ръцете на жената.

Но ако говорим само за конкретна характеристика, която носи непрекъснати и повтарящи се ползи, то селекцията ще избере развитието на предпочитание точно към нея. Това на прост език означава, че жените с такова предпочитане ще оцелеят и ще се размножат повече от останалите, до пълна доминация на предпочитанието.

Данни

С тази добре оформена теория, която е базирана изцяло на еволюцията, трябва да проверим и научните доказателства. Кое предпочитание е най-ценно и селектирано?

В следващата таблица са дадени важните такива, но с едно „хипотетично“ наум, че избирането на партньор за дългосрочна връзка е сложна задача, на която не можем да намерим прости и категорични отговори:

В таблицата главно място заемат икономическите ресурси и в това няма нищо учудващо. Човекът е единственото същество от приматите, при което мъжките индивиди инвестират в семейството си.

Мъжете осигуряват храна, заслон, защитават територията и децата си. Обучават ги на лов, спорт, приятелства, преговори и социално влияние. Също така предават своя статус на следващото поколение.

Едва ли краткосрочната връзка би могла да осигури тези ресурси.

Жените като главен мотор на брачния пазар при хората търсят точно това:

Добра финансова перспектива – данни
Висок социален статус – данни

Сексуалната революция в края на 60-те и началото на 70-те се проваля да промени половите различия и всички изследвания го показват. Вижте повече в учебника, който четем през този месец в групата ни – Обратно в реалността.

Друго емпирично доказано наблюдение е, че жените предпочитат малко по-големи на възраст мъже от тях.

Възрастови разлики – данни

Възрастта на мъжа е важен признак за неговия достъп до ресурси. Така както младите павиани трябва да пораснат, за да се изкачат в йерархията, така и юношите при хората рядко излъчват уважението, статуса или позицията на по-възрастен мъж.

Мисля да бъда дотук с числата, тъй като са твърде много и ще удължат статията до безкрай. Вместо това ви съветвам да четете учебници по еволюционна психология, като препоръчания по-горе.

Отбелязвам и други съществени фактори в женския избор

Любов и отдаденост:
Жените от дълго време се борят с адаптивния проблем за избора на мъже, които не само имат ресурси, но и желание да ги разпределят към семейството. За разлика от икономическите блага, които можем обективно да видим, то отдадеността е субективно и неясно за разбиране чувство.

За да бъде забелязано, жените трябва да внимават за знаци, които сигнализират бъдещото разпределяне на ресурси към семейството. Такава може да бъде изразената любов – желание за бъдещи деца, заявка за брак и прочее. Любовта и отдадеността са сред най-ценените качества за жените. Не е случайно, че емоционалната изневяра тревожи повече жените, докато сексуалната – мъжете.

Амбиция и упоритост:
От всички тактики усилената работа се оказва сред най-големите предсказатели за потенциално висок доход и статус. Преследването на статус само по себе си е свързано с по-добро образование и квалификация.

Надеждност и стабилност:
Те са сигурни сигнали, че ресурсите ще бъдат на разположение за жените. А мъже, на които им липсва надеждност и емоционална стабилност, биха могли да са голям емоционален и всякакъв друг разход за партньорките си.

Височина и атлетичен вид:
Важността на физичните характеристики съществуват в целия животински свят. Жените понякога са застрашени от физическа и сексуална доминация от други мъже, което ги кара да избират по-силни партньори.

Добро здраве – симетрия и мъжественост:
Лошото здравословно състояние носи много адаптивни рискове за нас и нашите предци. Първо, намалява продуктивността и способността за инвестиция в семейството. Второ, нездрав партньор би могъл да е изложен и на висок риск от смърт.

Позитивни реакции към деца:
В изследванията жените намират мъжете за по-привлекателни, когато се радват на децата. Това е знак за предпочитание на мъжете да инвестират в деца.

Доброта и разбиране:
Жените оценяват високо жестовете на доброта, алтруизъм и щедрост за дългосрочна връзка. Мащабното 37-културно проучване оценява разбирането и добротата на първо място като желание.

Подобни разбирания:
Успешната дългосрочна връзка изисква да си помагаме с времето. Общите интереси водят до по-силна емоционална връзка, кооперация, комуникация, щастие и намалява риска от раздяла.

Заключение

Дотук посочихме почти всички фактори, които изискват жените в една дългосрочна връзка. Защо разглеждам точно дългосрочна? Защото именно там се провалих.

Като анализирам по-дълбоко данните, припомняйки си важните неща и допуснатите грешки, това може да ми помогне да се променя в бъдеще. Може да помогне и на вас да не изгубвате сериозна връзка. Някъде по-горе казах „емоциите настрани“, но в такъв момент емоциите не само са тук. Емоциите изместват рационалното мислене.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.