Трябва ли да се храним „органично“?

Поредното телевизионно участие на Д-р Людмила Емилова се превърна във възхвала на био храните. Гледайки предаването, буквално останахме без думи и не знаехме дали да плачем, или да се смеем.

Тя заяви, че храните, които не са био „винаги са вредни“. Това скандално изказване трябва да стане повод за самосезиране от БАБХ. А защо не и от БЛС?

Д-р Емилова неохотно призна, че био храните са по-скъпи, но не смята че „болестите, причинени от храни боклуци са евтини“, а и „самото погребение също е скъпо“.

Всяването на страх у незапознатата публика (особено валидно за разтревожните богати хора) неминуемо ще доведе до повишени продажби. 

Но има ли смисъл да си даваме парите за „органични“ храни и какво представляват те?

„Био“ храни са тези, които са произведени чрез методи на органичното земеделие. Основен принцип е избягването на „синтетични“ торове. Употребата на животински тор е напълно разрешена. Това е и причината проучване от 2004 г. да установи, че проби от органични храни имат 19 пъти по-висока честота на чревната бактерия Escherichia coli в сравнение с проби от ферми, използващи други методи [1]. Същото проучване открива и случаи на замърсяване с бактерии от род Salmonella в органични марули и зелени чушки. 

Какво показват научните данни?

Систематичен обзор от 2009 г. стига до заключението, че „няма данни за разлика в качеството на хранителните вещества между органичните и конвенционално произведените храни“. [2]
Систематичен обзор от 2010 г. демонстрира, че няма здравни ползи, свързани с храненето, в резултат на консумация на органично произведени храни. [3]
Систематичен обзор от 2012 г. стига до извода, че в публикуваната научна литература „липсват убедителни данни, че органичните храни са значимо по-нутритивни от конвенционалните храни“. [4]
Ако след цитираните доказателства продължавате да смятате, че био храните са по-полезни за здравето ви, то вероятно сте жертва на логическата заблуда „позоваване на природата“. Не всичко „природно“ и „натурално“ е добро за вас. Както и не всичко „химично“ е вредно. Можете ли сами да се сетите за примери?

Модата за консумиране на био храни не е рационална и за пореден път демонстрира триумфа на маркетинга над науката.

P.S. Препоръчваме на предаването на Плюс – Минус да кани скептично и рационално мислещи събеседници, които да защитават научната гледна точка. Иначе публиката се дезинформира. Нали не искаме това?

Източници:
1. AVIK MUKHERJEE, DORINDA SPEH, ELIZABETH DYCK, and FRANCISCO DIEZ-GONZALEZ (2004) Preharvest Evaluation of Coliforms, Escherichia coli, Salmonella, and Escherichia coli O157:H7 in Organic and Conventional Produce Grown by Minnesota Farmers. Journal of Food Protection: May 2004, Vol. 67, No. 5, pp. 894-900.

2. Alan D Dangour, Sakhi K Dodhia, Arabella Hayter, Elizabeth Allen, Karen Lock, Ricardo Uauy, Nutritional quality of organic foods: a systematic review, The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 90, Issue 3, September 2009, Pages 680–685

3. Alan D Dangour, Karen Lock, Arabella Hayter, Andrea Aikenhead, Elizabeth Allen, Ricardo Uauy, Nutrition-related health effects of organic foods: a systematic review, The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 92, Issue 1, July 2010, Pages 203–210

4. Smith-Spangler C, Brandeau ML, Hunter GE, Bavinger JC, Pearson M, Eschbach PJ, et al. Are Organic Foods Safer or Healthier Than Conventional Alternatives?: A Systematic Review. Ann Intern Med. 2012;157:348–366.

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Интернет бюлетин

Въведете Email
ОК
Специална оферта за теб!

Абонирай се 

за  Гадателката Бими
Да, искам да знам
Напълно безплатно!