Трябва ли да приемаме мултивитамини и има ли полза от тях?

Featured Video Play Icon

Най-често продаваната хранителна добавка са любимите на всички мултивитамини и минерали. Със сигурност познавате поне един човек, който ползва мултивитамини и е изключително доволен от приложението им. А може би дори и вие ползвате? Набавяте си необходимата доза витамини, без да е нужно да ядете най-различни плодове и зеленчуци.

Всеки, който пие мултивитамини, вярва че ще успее да си набави необходимите витамини и минерали и да компенсира необходимото съдържание, което липсва в некачествената и нездравословна храна. Това, разбира се, е добре дошло за фармацевтичните компании, които всекидневно произвеждат нови и нови продукти, заливащи пазара, предлагани на наивната публика.

Мултивитамините са важни за хората по една или друга причина. Трениращи, учещи, хора със слаба имунна система и така нататък и така нататък. Може да намерим употреба за всеки човек, но наистина ли си заслужава да даваме ежемесечно не малка сума пари, за да се снабдим с добавки – „гарантиращи“ по-добро здравословно състояние.

Преди да отговорим на този въпрос, нека разгледаме какво всъщност са витамините. Много хора използват понятието витамини, без да имат ясната представа какво всъщност са те. Чували са от познати, от хора във фитнеса, от предавания по телевизията, че витамините са много полезни и трябва да си набавяме всички от тях.

Витамините са органични вещества, които участват в синтеза или активирането на клетъчните ензими. Те не са източник на енергия, но са необходими за протичане на много процеси в организма. Разделят се на два вида – мастноразтворими и водоразтворими.

Към мастноразтворимите спадат Витамин A, D, E и К, като се наречени по този начин, защото се усвояват при наличието на мазнини в организма.

Към водоразтворимите спадат витамин C и цялата група B. Те непрекъснато се изхвърлят от организма особено когато са в по-големи количества.

В хранителните добавки под формата на мултивитамини се съдържат, освен витамини, и минерални соли, които са неорганични вещества – калций, фосфор, цинк, желязо, които играят също толкова важна роля за протичащите процеси в организма. Например желязото изгражда хемоглобина, който пък е отговорен за транспорта на кислород и въглероден диоксид в кръвта. Различните йони – калиеви, магнезиеви, калциеви в зависимост от концентрацията им в кръвта могат да изменят състоянието на клетката и да попречат за протичането на нормалните процеси.

Сега разбирате защо набавянето на тези вещества е от толкова голямо значение за правилното функциониране на нашите организми.
Мултивитамините, които се продават са под различна форма – като таблетки, прахчета, сиропи. В съдържанието на хранителната добавка се съдържат и други вещества като мастни киселини, аминокиселини, а много често и съставки, които дори не са посочени на опаковката.

Ако контролът на дадения производител не е на ниво и продуктът не е преминал лабораторни изследвания, има голяма вероятност листовката да не отговаря на съдържанието. Не са малко търговците на пазара, които предлагат по-евтини добавки и мнозина се подвеждат да купуват само заради по-ниската цена, без да си направят труда да проверят произхода.

Но да се върнем и на въпроса, който ви е накарал да изгледате този клип.

Имат ли полза мултивитамините и трябва ли да ги пием?

Най-общо отговорът е НЕ. Все пак ние сме Българско рационално общество и няма да се задоволим с един кратък отговор, а ще разберем защо са неефективни и са излишен разход.

Комплексният прием на хранителната добавка няма да подобри здравословното състояние. Повечето хора започва с приема на мултивитамини с ясната цел –а именно да подобрят здравословното си състояние и да се предпазят от различните болести. Затова нека разгледаме тяхното влияние върху двете най-проблемни състояния – сърдечните и раковите заболявания.

1.Мултивитамините и сърдечните заболявания

Сърдечните заболявания са отнели живота на най-много хора през 2016 година – 15.2 милиона смъртни случаи, вследствие предимно на инфаркт и исхемична болест на сърцето. (1)

Широко разпространено вярване е, че мултивитамините понижават високото кръвно и помагат да се справите с проблеми, свързани със сърдечно-съдовата система, но всъщност нещата стоят по различен начин при мъжете и жените.

За мъжете ползата от приема на мултивитамини, свързана с понижаване на риска от сърдечно-съдови заболявания, е никаква. Подобрение в състоянието няма. (3)

При жените ползи има, макар и малко, но то се наблюдават след продължителна употреба на мултивитамини. (4)

Освен че не предотвратяват появата на сърдечно-съдови заболявания, мултивитамините не помагат и след неговата поява. При проведени двойно-слепи плацебо проучвания с пациенти, които имали инфаркт на миокарда е тестван приемът на комплексната добавка. Е, познайте какви били резултатите. След 5 години пациентите, приемали мултивитамини не показали резултати, различни от плацебо групата. (14)

Разбира се, трябва да отбележим, че начинът на живот и хранителните навици са дори по-важни. Ако се тъпчете с всевъзможни вредни храни, не разчитайте на няколко витамини да оправят вредата, нанасяна всекидневно.

2.Мултивитамините и раковите заболявания

Нещата за раковите заболявания са далеч по-объркани и сложни, отколкото при сърдечно-съдовите. Според не малък брой проучвания употребата на мултивитамини не води до намаляване на риска от развитие на ракови заболявания или дори да има ефект, то той е нищожен. (2)
При мъжете пушачи употребата на мултивитамини може да повиши риска от развитието на рак, докато при тези, които никога не са пушили или дори да са е било за малък период от време, влияние не оказват. (5)

Трети изследвания доказват понижение до 31% от вероятността за развитие на раково заболяване, докато при жените такова не е било установено. (6)

Това от друга страна отново довежда до мисълта колко различни могат да бъдат мъжете и жените по устройство и функция на своето тяло. А ако искате да разбере какви са различията в уменията им, изгледайте предишния ми клип.

Всички тези данни и проучвания ни оставят доста объркани за влиянието на мултивитамините. Нека не забравяме, че има и много други фактори като генетична предразположеност, начин на живот, хранителните навици на човека, които са ключови и определящи за това дали ще развием дадено заболяване, или не.

Друга честа причина, поради която се прибягва към ползване на добавки, е за подобрението на паметта и мозъчната дейност.
При младите и хората на средна възраст ефект няма. Едва при по-възрастните се установява положително влияние. И по-специално положително влияние върху когнитивния спад, който пък в някои случаи води до деменция и Алцхаймер. (12,13)

Всеки, който започва с приема на мултивитамини, е воден от една или друга причина, но най-често тя се свежда до едно. Мисълта, че не си доставяме достатъчно витамини от храната, която консумираме. Повечето хора вярват, че имат липса на витамини и минерали и не могат да си ги набавят по естествен път.

Не мислите, че се нуждаете от безумни количества витамини само за да функционира тялото нормално.

Различният прием на витамини, добавян директно от храната зависи и от страната, в която се намирате. В България храната е изключително разнообразна и можем да си набавяме различни зеленчуци и плодове. Умереният климат позволява да се радваме и на много слънчеви лъчи през пролетта и лятото, което ще споменем защо е важно малко по-късно в клипа.

В някои страни добивът на определени продукти е занижен и тяхната липса би могла да се компенсира с определените витамини под формата на добавка.

Тук е важно да отбележим и фактът, че мултивитамините са точно това – комплект от витамини. В тях се съдържат определени количества от най-различни витамини. Ако в действителност имате дефицит на някой витамин като например витамин D, витамин C или недостиг на магнезий, цинк – то ги приемайте в отделна форма, а не като комплекс от витамини, от които всъщност нямате нужда.

В ежедневието си сме свикнали да разделяме храните на добри и лоши. Избягваме лошите храни и гледаме да наблягаме само на добрите, като се стремим да водим здравословен начин на живот. Така се стига до една от логическите грешки, които мозъкът е склонен да допуска. След като е полезно, то няма да навреди, ако го приемаме в повече количества. Или с други думи колкото повече витамини за тялото, толкова по-добре.
Всъщност всеки витамин има определена доза, необходима за тялото да функционира и да извършва своите нормални жизнени функция.

Нека вземем на пример витамин E. Той се съдържа главно в храните богати на мазнини като яйца, бадеми, авокадо, растителни масла и други. Препоръчителната дневна доза е от 12 до 15 mg. E, познайте. Само с приема на 50гр бадеми може да си набавите необходимата доза за деня, без да са необходими допълнителни добавки.

Но има и доза над необходимото, която освен че е излишна, в много случаи е опасна и води до хипервитаминоза. Повечето хора не осъзнават, че няма смисъл от взимането на повече от необходимо количество витамини. Тялото няма да подобри магически функциите си или да усетите невероятен ефект.

Витамините не са единствените, за които се смята, че повече от необходимите количества ще направят нещо по-различно. Да вземем например приема на протеин, който е от съществено значение за трениращите, целящи натрупване на мускулна маса. Не малка част от тях вярват, че колкото повече протеин приемат, толкова повече резултати ще имат и по-бърз мускулен синтез. Което отново, не е така.

Да, наистина повечето витамини се безвредни дори и приети в по-големи дози, но все пак да не пропускаме малките изключения, които са могат да са опасни.
Известни примери за такива витамини са А и D.
(7) Препоръчителната доза от витамин A e около 1.5mg. той се съдържа в животинските мазнини, месото, рибата, млякото, яйцата. От особено голямо значение е контролираният прием на витамина при бременни, тъй като завишеният прием може да доведе до увреждания на плода. (8)
(9) Както вече споменах Витамин D е един от витамините с най-голям дефицит в хората.

Всички знаем как можем да си го набавим, а именно чрез слънчевите лъчи. При продължителен престой на слънце витамин D може да се получи от холестерола в кожата. Освен от слънцето други богати източници са храни като сьомга, риба тон, сардина, яйца и млечните продукти. А най-богатият е маслото от черен дроб на треска. Точно защото е с най-голям дефицит мнозинството смята, че има недостиг от него и бърза да си го набави от таблетките.

Но какво става, ако прекалим?

При повишен прием може да се стигне до повишаване на калция в кръвта, а това от своя страна да доведе до калцификация на тъканите.

В хранителните добавки, които закупуваме, се съдържат и минерални вещества. Тяхното предозиране също може да има вредни ефекти върху тялото. Например повишеното съдържание на желязо в кръвта при по-възрастни мъже, при жени пред менопауза и при деца под 6 годишна възраст може да бъде опасно. Когато количеството желязо в кръвта е повече от необходимо и не се използва за съответните нужди, започва да се натрупва в тъканите и органите като черния дроб и сърцето и да им вреди.(10)

И все пак вероятността да предозирате с някой витамин или минерал не е особено голяма. По-опасното за повечето хора е, че се подвеждат на реклами, на съвети на нутриционисти и други шарлатани и закупуват скъпите хранителни добавки. Средно разфасовките варират на цени между 25 и 40 лв, а дори и повече. Добавяйки този разходи ежемесечно си създавате допълнително проблеми, затова откъде да намирате пари и за добавки.

Струва ли си да давате по 40лв за добавки?

Друга причина, която превръща мултивитамините в неефикасни, е това, че някои витамини се използват от тялото само в естествен вид, тоест приети от храна, а не от хранителни добавки. Когато ги приемаме чрез храна те са в сложен комплекс с други микронутриенти, а не в изолирана форма, както са в добавките. Нека се върнем на примера с витамин E. Според проведени тестове витамин Е, набавян директно от храната, тоест в естествена форма се усвоява по-добре, от синтетичния.(14)

За човек, който се храни нормално или по-точно балансирано – приема плодове, зеленчуци и от време на време чийтва с някоя любима храна, хранителните добавки под формата на витамини са по-скоро ненужни.

И все пак за всяко правило има изключение.

Както споменах и преди в някои страни приемът на определени храни е ограничен и не можем да си набавим необходимите витамини по естествен път. В случаите когато нутриентният добив и недостатъчен и не можем да променим диетата си поради някакви усложнения или други причини, то мултивитамините биха могли да се разглеждат като вариант.(15)

Такива случаи са примерно, когато имате непоносимост към дадени продукт или храни – към млечните продукти да кажем. Ограничаването на цялата тази група храни ще се повлияе на приема на витамини и в би било добра идея да се обърнете към заместник.

Бременните жени също правят изключение. Те трябва да следят приема на витамини по-внимателно, защото недостигът или предозирането може да нанесете сериозни вреди на плода. Особено важни са фолиевата киселина и както вече разбрахте витамин А. Фолиевата киселина e важна за нормалното развитие на плода и изграждането на плацентата. При недостиг в плода може да се наблюдава родителен дефект или дефект на невралната тръба.(16)

Затова е препоръчително да се консултират с лекар, който да им предпише, ако е необходимо, дадените добавки.
Дори да не сте бременна жена, ако имате съмнения за дефицит на даден витамин, консултацията с лекар е крайно необходима. Така ще си спестите пари от закупуването на добавки, от които всъщност нямате нужда.

Преди да се обърнете към хапчета или сиропи, помислите дали не може да промените начина си на живот и да се храните с по-качествена и по-разнообразна храна.

Харесайте Фейсбук страницата ни, абонирайте се за канала ни в Youtube, последвайте ни в Инстаграм.
Продължавайте да ни следите активно във всички социални мрежи.

Аз съм Катрин Майсторска – ще се видим в следващото видео.

Източници:

1 – http://www.who.int/en/news-room/fact-sheets/detail/the-top-10-causes-of-death
2 – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19204221
3 – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23117775
4 – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25733474
5 – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10909952
6 – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16880453
7 – https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminA-HealthProfessional/
8 – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7477116
9 – https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminD-HealthProfessional/
11 – https://ods.od.nih.gov/factsheets/MVMS-Consumer/
12 – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22939764
13 – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22711385
14 – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24490264
15 – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9537614
16 – https://examine.com/nutrition/do-you-need-a-multivitamin/
17 – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28542653

2 мнения за “Трябва ли да приемаме мултивитамини и има ли полза от тях?

  1. мария маринова написа:

    Аз съм диабетичкаот диабет тип2 .Вземам от доста месеци Винамини за диабетици! Моля кажете ми нужно ли е или не .Вземам ги най вече заради Магнезия .Пия по 1 на ден и се чувствам добре . Така нямам схващания на краката! Трябва ли да ги пия постоянно или да правя прекъсвания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.