Нека за момент забравим злободневните теми и обърнем внимание на далеч по-важен въпрос, който може да доведе до сериозни негативни последици. Имам предвид подвеждащите и потенциално опасни съвети от „нутриционисти“ (без медицинско образование), изживяващи се като здравни гурута.
В псевдонаучната страница Здравей на Албена Тонкин се появи статия със заглавие „Топ 5 на храните, които предизвикват подуване на корема“. Авторът е неизвестната за мен (поне досега) Константина Марк. В интернет пространството има много малко информация за нея. В Инстаграм профила си се представя като нутриционист, предприемач и „телесен активист“, каквото и да значи това. Тя ни призовава да прочетем новата ѝ статия в Здравей, така че нека го направим.
Едва ли ще се изненадате от факта, че словоизлиянията на авторката не са придружени с нито един научен цитат и съдържат подвеждаща информация.
Статията демонизира глутена и го нарича „отричана храна с право!“. Първата очевидна грешка е твърдението, че „огромна част от хората изобщо не могат да усвоят този протеин“. Всъщност само около 1% от хората имат автоимунното заболяване глутенова ентеропатия, при което се налага пълното спиране на глутена. Останалата огромна част може да усвоява протеина. Самоволното спиране на глутена може да доведе до сериозни негативни последици, разгледани в предишна моя статия – дефицит на хранителни вещества, повишен сърдечносъдов риск и дори риск от натрупване на тежки метали.
Разбира се, Константина бърза да успокои читателите си, че съществуват „алтернативни брашна, някои от които доста по-вкусни и достъпни“. Познайте дали са и неколкократно по-скъпи. А дали има научно доказани ползи за здравето в сравнение със стандартното пшеничено брашно?
Следващата спекулация в статията е, че при ограничаването на храните с глутен „има голям шанс да намалите теглото си“. Твърдението не отговаря на научните данни, според които липсващият глутен в храните често се замества от въглехидрати и мазнини. Много от безглутеновите храни са бедни на фибри и имат висок гликемичен индекс, което означава, че бързо повишават кръвната захар. Проучване на Американската сърдечна асоциация показва, че приемът на глутен намалява риска от възникване на диабет.
Статията съдържа и други меко казано неподкрепени с факти твърдения, които ще ми дадат материал за още бъдещи публикации. Например авторката заявява, че газираните напитки са „препълнени с оцветители, стабилизатори, захар и редица други вредни компоненти!“ Прави впечатление склонността за завършване на изреченията с удивителен знак. Явно емоцията идва в повече.
Аз оставам изумен от самочувствието на нутриционистите, които по дефиниция нямат медицинско образование. Явно това не им пречи да раздават съвети с лека ръка. Препоръчвам ви да не се доверявате на немедицински лица, иначе рискувате здравето си.
Цитирани източници:
1. Gluten free diet and nutrient deficiencies: A review, Vici, Giorgia et al., Clinical Nutrition , Volume 35 , Issue 6 , 1236 – 1241
2. Lebwohl B, Cao Y, Zong G, et al. Long term gluten consumption in adults without celiac disease and risk of coronary heart disease: prospective cohort study. BMJ. 2017;357:j1892.
3. Raehsler SL, Choung RS, Marietta EV, Murray JA. Accumulation of heavy metals in people on a gluten-free diet. Clin Gastroenterol Hepatol. 2017 Feb 20.
Burden M, Mooney PD, Blanshard RJ, White WL, Cambray-Deakin DR, Sanders DS. Cost and availability of gluten-free food in the UK: in store and online. Postgrad Med J. 2015;91:622-626.
4. http://newsroom.heart.org/ news/ low-gluten-diets-may-be-ass ociated-with-higher-risk-o f-type-2-diabetes
5. https://fibro.bg/ bezglutenova-dieta-istini-i -mitove/
В псевдонаучната страница Здравей на Албена Тонкин се появи статия със заглавие „Топ 5 на храните, които предизвикват подуване на корема“. Авторът е неизвестната за мен (поне досега) Константина Марк. В интернет пространството има много малко информация за нея. В Инстаграм профила си се представя като нутриционист, предприемач и „телесен активист“, каквото и да значи това. Тя ни призовава да прочетем новата ѝ статия в Здравей, така че нека го направим.
Едва ли ще се изненадате от факта, че словоизлиянията на авторката не са придружени с нито един научен цитат и съдържат подвеждаща информация.
Статията демонизира глутена и го нарича „отричана храна с право!“. Първата очевидна грешка е твърдението, че „огромна част от хората изобщо не могат да усвоят този протеин“. Всъщност само около 1% от хората имат автоимунното заболяване глутенова ентеропатия, при което се налага пълното спиране на глутена. Останалата огромна част може да усвоява протеина. Самоволното спиране на глутена може да доведе до сериозни негативни последици, разгледани в предишна моя статия – дефицит на хранителни вещества, повишен сърдечносъдов риск и дори риск от натрупване на тежки метали.
Разбира се, Константина бърза да успокои читателите си, че съществуват „алтернативни брашна, някои от които доста по-вкусни и достъпни“. Познайте дали са и неколкократно по-скъпи. А дали има научно доказани ползи за здравето в сравнение със стандартното пшеничено брашно?
Следващата спекулация в статията е, че при ограничаването на храните с глутен „има голям шанс да намалите теглото си“. Твърдението не отговаря на научните данни, според които липсващият глутен в храните често се замества от въглехидрати и мазнини. Много от безглутеновите храни са бедни на фибри и имат висок гликемичен индекс, което означава, че бързо повишават кръвната захар. Проучване на Американската сърдечна асоциация показва, че приемът на глутен намалява риска от възникване на диабет.
Статията съдържа и други меко казано неподкрепени с факти твърдения, които ще ми дадат материал за още бъдещи публикации. Например авторката заявява, че газираните напитки са „препълнени с оцветители, стабилизатори, захар и редица други вредни компоненти!“ Прави впечатление склонността за завършване на изреченията с удивителен знак. Явно емоцията идва в повече.
Аз оставам изумен от самочувствието на нутриционистите, които по дефиниция нямат медицинско образование. Явно това не им пречи да раздават съвети с лека ръка. Препоръчвам ви да не се доверявате на немедицински лица, иначе рискувате здравето си.
Цитирани източници:
1. Gluten free diet and nutrient deficiencies: A review, Vici, Giorgia et al., Clinical Nutrition , Volume 35 , Issue 6 , 1236 – 1241
2. Lebwohl B, Cao Y, Zong G, et al. Long term gluten consumption in adults without celiac disease and risk of coronary heart disease: prospective cohort study. BMJ. 2017;357:j1892.
3. Raehsler SL, Choung RS, Marietta EV, Murray JA. Accumulation of heavy metals in people on a gluten-free diet. Clin Gastroenterol Hepatol. 2017 Feb 20.
Burden M, Mooney PD, Blanshard RJ, White WL, Cambray-Deakin DR, Sanders DS. Cost and availability of gluten-free food in the UK: in store and online. Postgrad Med J. 2015;91:622-626.
4. http://newsroom.heart.org/
5. https://fibro.bg/