Астрофизикът Нийл деГрас Тайсън е свален от ефир поради обвинения в „сексуален тормоз“

Neil deGrasse Tyson

Лоши новини за всички фенове на Startalk и Cosmos.

National Geographic свали излъчването на предаването „Startalk“, заради обвиненията срещу Тайсън за сексуално посегателство. Епизоди не е имало цял декември, след като заваляха обвиненията. От екипа на „Космос“ пък заявиха, че ще разследват доказателствата, независимо докъде ще доведат. Следователно новият сезон на поредицата, който беше планиран да започне през март, е под въпрос.

Кой обвинява Нийл?

Цялата история прилича на организирана атака срещу учения с видимо нечисти намерения и в нея участват най-малко три жени.

През 2009г. Кейтлин Алерс (професор по астрономия) според нейни думи е „опипана“ от Тайсън на срещата на Американското астрономическо дружество. Мистерия е защо едва сега се стига до обвинението.

Част от „опипването“ на въпросната среща. На втората снимка Нийл разглежда татуса на професорката (който е Слънчевата система). След тази снимка тя казва, че е решил да „търси Плутон в роклята ѝ“.

Другата обвинителка е бивша асистентка на Нийл (Ашли Уотсън) и твърди, че той я е склонявал да правят секс и е споделял „нежелани коментари“. Тя напуска работа по тази причина.

През 2014г. пък певицата Чиа Амет обвинява астрофизика в изнасилване и употреба на наркотик, без нейното знание.

Тайсън отговори на обвиненията, като заяви, че не е имал намерение да нарушава личното пространство на двете дами. А за певицата отбелязва, че тя просто не си спомня събитията от тази нощ.

Tchiya Amet (Реге певица)
Ашли Уотсън (бивша асистентка на Нийл)

Ученият приветства с широки ръце разследването и казва, че доказателствата са винаги на първо място. Но към този момент излъчването му в ефир остава спряно, докато няма резултати от разследването.

Ще видим ли някога нови епизоди на „Startalk“ и „Cosmos“, особено с Нийл деГрас Тайсън? Зависи, а ако е без него – ще трябват много усилия.

„Обвиненията могат да сринат репутацията и брака. Понякога необратимо.“ – казва Нийл.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.