Медицинският протест не работи

Специализанти на медицински протест

През последните седмици хиляди колеги излизаха на протест срещу ужасните и все по-влошаващи се условия в здравеопазването. Но аз ще ви кажа защо не мога да ги подкрепя.

Най-ефективният протест срещу условията е несъгласяването с тях. Само че истинското несъгласие не става на площада. Това там е най-обикновено възражение – естествен ропот, предизвикан от подигравката с труда ни. Я го чуе някой, я не – докато има съгласни, ще е второто.

Истинското несъгласие става с отказ от подписването на трудов договор, който не е изгоден за вас.

Вие подписахте ли тези условия? Бъдещи колеги, ще подпишете ли тези условия на всяка цена? Защо имате мнение на площада, а не може да имате мнение в договора?

Звучи невероятно, но за щастие на системата все още има съгласни хора, дори те са мнозинство и присъстват на протеста. Странно, нали? Естествено, станахме свидетели и на най-типичната политическа схема за потушаване на протест: с обещание за временно преразпределяне на средства. Дано за пореден път не сте се заблудили, че статуквото се променя.

Държавата има нужда от медицински кадри. Но не и от вас, щом не може да ви осигури живот без мизерия и унижение. Тя търси, вие предлагате – не обръщайте ролите. Тя ще ви експлоатира, докато вие сте съгласни, макар и да ходите на протест, ще разчита на вашия наивен ентусиазъм. Защото сте съгласни, независимо от възражението и ропота.

Не сте длъжни да се съгласявате, нито сте длъжни на държавата по какъвто и да е начин. Романтичните настроения към България са излишни. Романтичният героизъм срещу безпаричие е не само излишен, но и вреден. Именно той крепи прогнилата система.

Медицинското образование дава много възможности за реализация както в чужбина, така и тук в други сектори. Възможности, от които ще живеете нормално и дори заможно.

Съгласието крепи отдавна прогнилата система

Държавата е наясно с този факт и затова продължава да прави още по-големи компромиси с вашите условия. Тя се бори да открие границата на вашата търпимост, вие се борите да сте по-добре. Две съвсем противоположни цели и нещо напълно нормално за свободния пазар. Не е нормално обаче съгласието да става в едната крайност. Никой не ви задължава. Нарича се свободен, а не задължителен пазар.

Разберете, че не можем да променим системата, докато има кой да я крепи със съгласие. Системата не ви заслужава. На този етап тя паразитира на гърба ви. Спрете да се съгласявате с нея.

„Българите имат по-добри лекари, медицински сестри и лаборанти от тези, които българското здравеопазване заслужава.“

– Проф. Коста Костов

Запомнете това.

2 мнения за “Медицинският протест не работи

  1. Боряна написа:

    Това е самата истина, положението в което сме поставени медицинските сестри е прачевно, зощото сме роби в Здравеопасната система.

  2. Evgeni написа:

    Изключително правилно! Но винаги има хора, които винаги клякат. Пример: мой познат, шофьор, се хвали как приел да шофира за надник, който никой от колегите му не желаел да шофира по въпросната линия на тази тарифа… Казах му, че е глупав… Сега всички ще страдат заради него.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.