И през 1913г. е имало фалшиви новини: драмата на Яворов и Лора

Кой уби Лора? Яворов ли е убиецът?

Почитателите на българската литература вероятно знаят за обстоятелствата около връзката между Пейо Яворов и неговата съпруга – Лора Каравелова.

Отношенията между тях са бурни, а животът им изпълнен с дилеми и произлизащи от тях скандали. Този, който ще разгледаме днес, е съдебномедицински казус и свързан със завършека на живота на Лора – убийство или самоубийство?

Накратко, има ясни доказателства, че дъщерята на Петко Каравелов се самоубива, но въпреки това се повдига дело за убийството ѝ от Яворов. Обществото приема версията, че Яворов е убиецът.

Предстои да разберем как пресата и влиятелни личности са допринесли за настроенията срещу поета и неговото евентуално самоубийство година по-късно. Фалшивите новини са коварно оръжие, познато отдавна.

Всичко тръгва от медицинска грешка

Сега знаем, че Лора се е самоубила с изстрел от упор, но каква грешка са допуснали първите медици, прегледали трупа ѝ?

В съдебната медицина има едно правило за изстрел от упор: входната рана е винаги по-голяма от изходната поради въздействието на газовете от оръжието.

Тази особеност обаче може да се пропусне, което става причина за груби лекарски грешки – да се сбърка с изстрел от близко или далечно разстояние например.

При липсата на съдебни експерти, точно такава грешка допускат медиците (патоанатом, хирург и гинеколог), които първоначално са прегледали трупа на Лора – дъщерята на видния български държавник.

Те дават заключение, че раната на гърба е входна, понеже е по-малка от раната на гърдата. Това води до заключението, че Яворов е убил Лора, стреляйки я в гръб.

Оттук насетне тръгват новините и делото срещу поета. Яворов е бил толкова злепоставен пред обществото, че намира изход от положението си със самоубийство.

Трагичната история

На 13.11.1913 в 2:30 часа след полунощ в къщата, където живеели (ул. „Раковска“ № 126), били намерени мъртвата Лора, простреляна в гърдите с един куршум, и големият наш поет Пейо Яворов, тежко ранен с куршум в дясното слепоочие. Това се е случило наскоро, след като те са се върнали от гости у свои познати.

Цялата обстановка, разпитите на свидетелите, оставеното на бюрото писмо от поета: „Моята мила Лора се застреля сама. Ида и аз подир нея. Яворов“ , неговото поведение след това (опитът му да се самоубие с изстрел в слепоочието), както и показанието му, че Лора сама се е застреляла в гърдите (с неговия пистолет, който тя взела от панталоните му) след поредното им скарване поради „дива ревност“ спрямо него, създават впечатлението у следователя Ив. Божилов, че тя наистина се е самозастреляла.

Трупът на Лора е откаран в Александровска болница. Следователят се отправя в секционната зала, където около трупа заварва много близки хора на покойната, в това число и журналисти.

При външния оглед на трупа лекарите неспециалисти, които били там, установили, че раната на гърба е по-малка от тази на гърдите и един след друг твърдели, че куршумът е влязъл откъм гърба, следователно се отнася за убийство.

Констатацията и цялата тази обстановка обаче сериозно смущавала следователя, поради което той нарежда аутопсията да се извърши на другия ден от специалисти в областта на съдебната медицина. Освен това изрично моли журналистите да не съобщават нищо в печата, докато не се получи окончателният резултат от експертизата.

Но очакваното се случва

Присъствалият журналист П. Стайчев от залата се отправя към печатницата и още на другия ден във вестник „Утро“ е публикувана голяма статия със следното заглавие Лора убита. Трагедията на един поет. Медицинската експертиза. Мнението на лекарите. Яворов може да се спаси, но ще остане сляп“. В статията, написана с поетично вдъхновение, се казва:

„По искане на прокуратурата и съдебния следовател лекарите направиха външен опис на положението на трупа, дрехите и раните. При описа на дрехите се констатира, че отзад на гърба има дупка с диаметър 4-5мм, а отпред – широко раздрано… От всичко се заключава, че куршумът е влязъл откъм гърба и излязъл из гърдите. Следователно Лора е била застреляна.“

На другия ден

При извършване на аутопсията на следващия ден от единствения в България тогава съдебен медик д-р Ат. Теодоров (по-късно професор и основоположник на съдебната медицина у нас) и още двама лекари, е била установена входна рана в предсърдечната област с диаметър 1 см с признаци за изстрел от упор и вмъкнати навътре частици от дрехите. На гърба е имало рана с диаметър 3-4 мм, със засягане на десето ляво ребро, частици от които били отнесени назад. Дрехите отзад дори не били пробити, куршумът е изпаднал при огледа на дрехите, на което първите лекари неспециалисти не обърнали внимание.

Фактите били обективно и точно установени, интерпретирани по научен начин. Но мълвата, че Лора е убита с изстрел откъм гърба, плъзнала из страната чрез вестниците, раздухвана и украсявана от заинтересованите среди.

Краят

В започналото разследване се лансират две версии, сякаш са равносилни – самоубийството на Лора и убийството ѝ от Яворов. Въпреки че доказателствата и проведената експертиза са убедителни, в общественото съзнание, най-вече под влияние на пресата и семейството на Лора, се налага втората версия, и срещу поета бива заведено дело за убийство. Това става причина година по-късно Яворов да направи втори опит за самоубийство, който този път е убедителен и слага край на живота му.

Имаме нужда от експерти, предпазващи ни от фалшиви новини и псевдонаука. И винаги сме имали.


Източник: „Съдебна медицина и медицинска деонтология“ – Ст. Раданов, 2006г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.