Как да се предпазим от слънчевите лъчи?

Лятото е любимият сезон на почти всеки от нас. А дори и да не е, излагането на силното и опасно лятно слънце е неизбежно. Продължителният престой на открито води със себе си своите рискове.  Всички сме запознати с тези рискове – състаряване на кожата и повишен риск от развитие на рак на кожата.

Слънцезащитните кремове са една добра защита. Предпазват кожата от по-бързото състаряване и намаляват риска от развитието на рак на кожата.

На пазара се предлага широка гама слънцезащитни кремове. Различните марки използват всевъзможни маркетингови трикове, за да привлекат клиентите към своя продукт. За един не особено запознат човек изборът на подходящ слънцезащитен крем се свежда до няколко фактора:

  • Добре позната козметична компания
  • Защитен фактор в зависимост от целите
  • Цена на продукта

Често пъти асоциираме по-високата цена с по-високо качество. Всъщност това е логическа заблуда – позоваване на парите (appeal to money или argumentum ad crumenam). Помислете преди да купите следващия скъп артикул.

Ключов при избора на слънцезащитния крем е правилният фактор. Неслучайно казах, че изборът е определен от желанията и целите. Ако искате да придобиете тъмен летен загар, то ще предпочетете по-нисък фактор. Но ако имате по-чувствителна кожа, която лесно изгаря на слънце, ще търсите по-сигурна защита – от 30, 50+ или дори по-висока защита.

А има ли съществена разлика между слънцезащитен крем с фактор 30  и фактор 50?

SPF факторът, по който се различават кремовете, е съкращение от sun protection factor. Стойността на SPF е свързана с нивото на защита от изгаряне, което осигурява слънцезащитният крем. SPF показва способността на крема да предпазва от UVB лъчи.

UV (ултравиолетови) лъчи са електромагнити вълни, които се излъчват от Слънцето, имат по-малка дължина от тази на видимата светлина и съответно са невидими за човешкото око. Ултравиолетовите лъчи биват три вида UVA от 320 до 400 nm, UVB от 290 до 320 nm, UVC от 200 до 290nm.

UVC лъчите се филтрират от атмосферата, преди да достигнат земната повърхност. Някои от UVB лъчите се спират от озоновия слой, но други преминават. UVA достигат до най-дълбоките слоеве на епидермиса и дермата и предизвикват състаряването на кожата. Ултравиолетовите лъчи са от основните фактори, водещи до рак на кожата.

Преди да получат одобрение от FDA (Food and Drug Administration), всички слънцезащитни кремове са тествани, при което се определя количеството UV лъчи, необходими да причинят изгаряне, когато се използва слънцезащитен крем и количеството лъчи, когато не се използва продуктът. В зависимост от това се определя и SPF фактора за предпазване от UVB лъчи.

А от 2011 насам има и кремове, които осигуряват защита дори и срещу UVA лъчите. Те се означават с широк спектър на защита.

Кремовете се състоят от две части – активни и неактивни съставки. Активните съставки са тези, които предпазват от вредното действие на лъчите. Те се разделят на две категории – UV абсорбатори и рефлектори.

Абсорбаторите са органични вещества (съдържащи въглерод), които поглъщат UV лъчите и ги преобразуват. Докато рефлекторите са неорганични съединения – най-често оксиди на цинк, които абсорбират и разпръсват лъчите.

Степента на защита в съответствие с избрания фактор е различна. Но какво означава това? Честа заблуда сред хората е, че факторът е свързан с времето, през което можем да бъдем изложени на слънце. Много хора вярват, че ако обикновено изгарят за един час, следователно, използвайки крем с SPF 15, то могат да останат 15 часа на слънце, без да имат проблем. Но това не е така. SPF не е директно свързан с времето, на което сме изложени на слънце.

Продукт със SPF 30 пропуска 3.3% от UV, достигащи до кожата. Тоест филтрира останалите 96.7%. С фактор 50 защитата се повишава в незначителна степен до 98%. 

Запомнете, че далеч по-важен е начинът, по който използваме продукта. Реалната защита, която получаваме от слънцезащитните кремове, се определя от количеството на нанесения крем.

Често нанесеното количество крем се различава от това, установено от FDA при тестове. Да вземем например слънцезащитен крем със SPF 30. За да имате реална защита от SPF 30, трябва да нанесете 2 мл/см2. Но в действителност поради пестеливост повечето нанасят едва половината от това количество.

След продължителен престой на слънце в рамките до 8 часа, защита, която реално се получава от слънцезащитния крем е наполовина – SPF 15. А когато сме били във вода и нанесеният слой се отмие, то реално няма защита.

Когато използваме продукта няма как да измерим точно такова количество. Важното е слоят, който нанасяме да бъде достатъчно дебел, за да осигури защитата, на която разчитаме. И разбира се, да не забравяме повторно нанасяне след два часа.

Никой слънцезащитен крем няма да осигури адекватна защита, ако не нанесем достатъчно количество. 

Използването на слънцезащитни кремове е добра защита, но не прекалявайте с престоя на слънце, особено в най-горещите часове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.