Христос – реална личност или не?

Исус Христос – факт или фикция

Христос воскресе! Ако въобще е съществувал…

Фактът е, че личността на Исус Христос се приема за истинска от мнозинството учени. По митовете се предполага, че е бил учител, духовник, политически активист и религиозен революционер. Чудодейната му същност и възкресението обаче са съвсем различна история, противоречаща на всички вселенски закони.

Но да оставим настрана фикцията и да разгледаме на какво се осланят историците. Доказателствата за съществуването на такава личност са незадоволителни, макар че, изглежда, са достатъчни за консенсус. Единствените сигурни (и извънбиблейски/нехристиянски) свидетелства остават писанията на Йосиф Флавий, Тацит и Плиний Млади.

Последните двама дори не са големи фенове на християнството. Много интересно е писмото на Плиний Млади към император Траян, части от които виждате на изображението.

Идеологизирането на образа на Исус пък е довело до представата ни за млад бял красавец, макар че е роден в Близкия Изток. Благодарение на модерните научни методи и по-точно – съдебната антропология, медицинският художник Ричард Нийв е изградил възможно най-точно лицето на Христос, което също виждате на изображението.

Християнството безспорно е стъпка напред спрямо езичеството. Но и до ден днешен за мнозина остава още една стъпка – тази към здравия разум. Кога?

Фейсбук публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.