Ето как НЕ се прави реклама

Доц. Георги Иванов от УАСГ използва името на известния алпинист Боян Петров за популяризиране на хранителни добавки. Доцентът дори твърди, че ако ги е бил „бутнал в ръцете на летището“ алпинистът щеше да е още между нас. Не ви ли звучи скандално и неетично? Но това не е всичко!

В сутрешния блок на Нова телевизия [1] доц. Иванов заяви, че с добавките алпинистът „щеше да се чувства по-добре със сигурност“, а също и че гарантира за това с доцентската си диплома.

За какво всъщност помагат рекламираните продукти?

От български сайт [2, 3] научаваме, че двете добавки, показани на снимката, струват съответно 79 лв. и 142 лв. Едната (Forever Supergreens) съдържа „идеално комбинирани алое и над 20 плодове и зеленчуци“, а другата (ARGI+) – 5 грама L-аргинин и „патентован плодов микс – невероятна комбинация от плодове, богати на антиоксиданти и хранителни вещества“. Под статиите и за двете добавки има стандартен текст за „отказ от отговорност“, а именно, че съответните продукти не са заместител на разнообразното хранене и не са предназначени за превенция, диагностициране, облекчаване или лекуване на конкретна болест или клас от заболявания.

Тогава на какво се базират твърденията на доцент Иванов, че при прием със сигурност ще се чувстваме по-добре? И какво означава това всъщност? Неясната формулировка ще обърка много хора, които ще възприемат казаното по различен начин. Стандартен маркетингов трик.

Каква е ползата от скъпите добавки?

Ние се съмняваме в написаното и казаното от доцента. Затова отправяме следните въпроси към него:

1. За какво КОНКРЕТНО заболяване или състояние смята, че те помагат и по какъв начин
2. На какви данни базира твърденията си и може ли да ни предостави статии, публикувани в авторитетни научни журнали (искаме рандомизирани проучвания с хора)

Напомняме, че човекът, който изказва твърдения, трябва да може да ги подкрепи с доказателства, а не да очаква от другите да ги оборят. Иначе всеки може да спекулира, че пред нас в момента има невидим дракон. Ще оборите ли такава теза или ще искате доказателства за нея?

Препратки:
1. https://www.vbox7.com/play:ca881ef783
2. http://www.flp.bg/bg/P_Supergreens_bg.htm
3. http://www.flp.bg/bg/P_Argi_bg.htm

 
 
 
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.