Близка обвинява лекарите за починал неваксиниран

Когато правиш репортаж с афектиран близък, шансът да създадеш висока гледаемост и ангажираност е твърде голям, но заедно с тях – и чиста форма на манипулация. Журналистите са наясно с този факт.

Фалшивият профил, който сподели репортажа в социалната мрежа, коментира над видеото: „Уважаеми зрители – спите ли? Не случайно сме на първо място по смъртност – със или без вирус, тук просто ни избиват…“

4000 реакции. 7000 споделяния. Да, явно зрителите наистина спят, щом:

1. Споделят репортажа от очеизваден фалшив или анонимен профил

2. Изобщо не знаят, нито проверяват какво значи „80-90% сатурация“ и се подвеждат от емоционалната ситуация

Истината е, че нормалните нива на насищане на артериалната кръв с кислород при хората са в границата 95–100%. А състоянието „80-90% сатурация“ налага спешна диагностика и лечение.

На афектираната близка може да ѝ звучи като „не чак толкова нисък показател“, но човешкото тяло изисква много прецизен баланс на кислород в кръвта.

80-90% сатурация е състояние на хипоксемия и категорично не е нормално. Нивата на кислород в артериалната кръв под 80% могат да компрометират функционирането на органи като мозъка и сърцето и трябва да бъдат незабавно лекувани. Продължителните ниски нива на кислород могат да доведат до спиране на дишането и сърцето.

През цялото време близката се опитва да ни убеди как Ангел нямал никакви оплаквания с двустранна бронхопневмония, положителен бърз антигенен тест за COVID-19 и сатурация под 90% (на фона на кислородотерапия), а дори и след 46% (!) сатурация – пак нямал силен задух. Една седмица състоянието му било „доста добро“ и изведнъж са го уморили.

Въпреки кислородолечението, състоянието на Ангел се влошава и той изпраща снимка на посинялата си ръка – процес, наречен цианоза. Цианозата е синкаво или лилаво оцветяване на кожата, появяващо се на повърхностни тъкани именно поради липсата на насищане с кислород. Според близката обаче кислородната маска не помагала, а точно обратното – убивала го.

Ангел е преместен от една болница в друга, тъй като местата в интензивно отделение в първата, където може да се проведе животоспасяваща вентилация, са заети – в над 90% от случаите от хора като Ангел, които не вярват в опасността от пандемията и нуждата от ваксинация.

Изключително тъжен и парадоксален факт е, че Ангел не може да продължи лечение в първата болница заради хора като Ангел. Отговорността обаче е на лекарите, че той не е спазвал адекватни противоепидемични мерки (което признава в свой клип), не е предприел навременни действия при „80-90% сатурация“, не се е ваксинирал.

Да, отговорността е на лекарите според този репортаж. Браво на NOVA, че го направиха.

Нашите съболезнования за близките на момчето. Наясно сме, че в такъв момент надделяват емоциите и разум въобще не може да има. Ние най-добре разбираме, че болката е непоносимо голяма и в такъв случай човек си търси причинител, с който да си обясни несправедливостта в живота и да потуши настъпилия хаос.

Единственото, което можем да пожелаем е справедливостта и разумът накрая да възтържествуват.


Източници:
1. Репортажът, споделен от фалшивия профил – https://www.facebook.com/yordan.bonchev.5/posts/6534713036553707
2. Видеото, в което Ангел признава, че не спазва мерки – https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=4369294779851999&id=100003145602230
3. Разбираема информация за показателя сатурация – https://en.wikipedia.org/wiki/Oxygen_saturation_(medicine)
4. Разбираема информация за цианозата – https://en.wikipedia.org/wiki/Cyanosis
5. Фейсбук публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.